Sevärdheter

Domkyrkan

Eftersom Karlstad i alla tider byggt sina hus i trä och dessa ideligen brunnit ned finns här inte speciellt många minnesvärda byggnader kvar. Domkyrkan i Karlstad är en av stadens mest romantiska byggnad. Utanför kyrkmurarna finns två byster resta varav den ena föreställer S Elfdalius. Denna man grundade Karlstads Gymnasium vilket är en av Karlstads vackraste byggnadsverk. Den andra bysten föreställer biskop Eklund som bland annat skrivit psalmen ”Fädernas kyrka”. Under 1800-talet var tillhörande begravningsplats placerad vid det norra brofästet av Östra bron över Klarälven. Idag är Ruds vackra skogskyrkogård Karlstads begravningsplats.

Mariebergsskogen

Mariebergsskogen är en donation av en läkare i Karlstad vid namn doktor C Höök. Han skänkte denna park till invånarna för att de här skulle stärka sig och få vederkvickelse. Karlstadsbon har alltid tyckt om att besöka Mariebergsskogen. Förr inrymde denna park en avdelning med djur. Dessutom fanns ett tivoli i parken och alla barn uppvuxna i Karlstad har åkt karusell och ätit spunnet socker här. Idag finns inte tivolit kvar, men djuren finns fortfarande. Det är inga lejon eller elefanter i Mariebergsskogen, men väl många av det svenska jordbruket husdjur. Här finns getter och hästar och många fler djur barnen tycker om att gå runt och titta på. Har man tur kan man få följa med en resa runt parken i en vagn selad för parkens arbetshäst.

På senare år har utställningen ”Naturrum” byggts upp. Här inne kan man köpa sig en kopp kaffe och en lättare varm maträtt. I Naturrum finns en mycket trevlig utställning om djuren man kan finna i Värmland. Utställningen är fascinerande både för gamla och unga. Förutom bilder på djuren och uppstoppade djur kan man också känna lukten av många djur och även höra dem.

I Mariebergsskogen kan man bland annat besöka Karl IX:s jaktstuga. Denna stuga är en typisk rökstuga från Värmlands Finnbyggelse. Här ligger också den så kallade Spikgården som är en bondstuga från norra Värmland.

Spendera gärna en dag tillsammans med barnen i Mariebergsskogen. Det blir garanterat en minnesvärd dag både för vuxna och barn.

Herrhagsskolan

Herrhagsskolan är en mycket vacker byggnad som ligger på Herrhagen i Karlstad. Vid slutet av andra världskriget hjälpte Sverige många människor som suttit i koncentrationsläger. Några av dessa människor fick en tid bo på Herrhagsskolan. Tyvärr var det inte många av dessa judar som kunde räddas till livet. De flesta av dem har funnit sin viloplats på Judekyrkogården i Karlstad.

Löfbergs Lila Arena

Den som är intresserad av ishockey vet att Färjestads hemmaarena heter Löfbergs Lila Arena. Detta är en nybyggd hall och den ligger på det område av Karlstad som heter Färjestad. Kaffetillverkaren Löfbergs Lila sponsrar ishockeylaget. Det är därför arenan fått sitt namn.

I centrala Karlstad ligger kaffetillverkarens fabrik och här luktar det gott av kafferostning.

Värmlands Museum

För den kulturintresserade finns mycket att uppleva i Karlstad. Värmlands museum och Alsters Herrgård är besöksmål som uppskattas av turister. Värmlands museum har dels en fast utställning och också många utställningar under året av många olika konstnärer. I den fasta utställningen kan man se många intressanta skapelser som berättar om den viktiga råvaran i Värmland: Skogen.

På Värmlands museum kan man också ta del av den välkända berättelsen ”Sola i Karlstad”. Detta begrepp är känt i hela Sverige, och vilken Karlstad-tös som helst kan kallas för ”Sola” då hon bosätter sig i andra delar av landet. Kanske var det en mycket glad liten servitris som var upphov till uttrycket. Eller kanske skiner solen väldigt mycket i Karlstad!