Statyer

Det finns många fina små och stora statyer i Karlstad. Här nedan kan du läsa om några av dem.

Karlstads stora torg pryds av detta stora Fredsmonument. Fredsmonumentet invigdes år 1955 i närvaro av Sveriges kung Gustav VI och Norges kronprins Olav. Monumentet betraktas allmänt av Karlstadsborna som en mycket ful staty och kallas i folkmun för ”Elna med klappträt”.

Denna staty finner man i Herrhagsparken och heter egentligen ”Lekande Barn”. Den kallas av Karlstadsborna för Herrhagspôjkera och den är en skapelse av Oscar Johannesson.

Ovanför ingången till ett alldeles vanligt bostadshus finner man denna vackra triptyk av Sixten Nilsson.

Rört var ett gammalt original i Karlstad och han hette egentligen Robert Olsson. Han föddes 1885 i Väse och dog i Karlstad år 1935. Rört växte upp på Herrhagen i Karlstad och han står nu staty på Strandvägen 26. Rört var en mycket omtyckt man som luffade omkring i Karlstad och spelade på sitt munspel. Människor bjöd honom gärna på mat, men han bjöds sällan in i husen på grund av att han var så lusig. Statyn föreställande Rört är skapad av Gunnar Lundkvist.

Denna vackra lilla staty är gjord av Torsten Fridh och står i Frödingparken. Parken finner man i korsningen mellan Kungsgatan och Eneströmsgatan. Statyn föreställer troligen konstnärens egen dotter Maria.

Naturligtvis måste Värmlands stora poet Nils Ferlin också finnas med i Karlstads gatubild.

Selma Lagerlöf hittar man vid Klarälven vid Västra bron. Här finns också Karlstads teater och skulpturen Vindarnas Boning. Selma Lagerlöf är skulpterad av Arvid Backlund och Vindarnas Boning är en gåva från Finland skulpterad av Aimo Tukiainen.